Spataderen

0

Spataderen zijn verwijde aderen, meestal in de benen, die pijn en cosmetische zorgen kunnen veroorzaken. Oorzaken zijn erfelijkheid, leeftijd, geslacht, zwangerschap en langdurig staan/zitten. Symptomen omvatten zwaarte, pijn, jeuk en huidveranderingen. Behandelingen variëren van compressietherapie tot chirurgie. Preventie omvat regelmatige beweging, gewichtsbeheersing en het dragen van compressiekousen. Een gezonde levensstijl kan helpen spataderen te voorkomen en beheren. Raadpleeg bij ernstige symptomen altijd een arts.

Spataderen

Alles over: Spataderen

Spataderen zijn een veelvoorkomend medisch probleem waar miljoenen mensen wereldwijd last van hebben. Deze verwijde en kronkelige aderen, meestal in de benen, kunnen pijn en cosmetische zorgen veroorzaken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze huidaandoening, de mogelijke oorzaken, symptomen, beschikbare behandelingen en wat je zelf kunt doen om het te voorkomen en te beheren.

Wat zijn spataderen?

Spataderen, ook wel bekend als varices, zijn abnormaal verwijde aderen die duidelijk zichtbaar zijn onder het oppervlak van de huid. Ze ontstaan meestal in de benen, maar kunnen ook in andere delen van het lichaam voorkomen. Deze aderen zien er vaak kronkelig en blauw of paars uit en kunnen variëren in grootte van kleine haarvaten tot grotere aderen.

Ze ontstaan wanneer de kleppen in de aderen, die ervoor zorgen dat het bloed in één richting stroomt, niet goed functioneren. Hierdoor kan bloed terugstromen en zich ophopen in de aderen, waardoor ze uitzetten en zichtbaar worden. Hoewel deze huidaandoening meestal geen ernstig gezondheidsrisico vormt, kan ze ongemak en cosmetische problemen veroorzaken.

Oorzaken van spataderen

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van spataderen kunnen vergroten. Enkele van de belangrijkste oorzaken zijn:

1. Erfelijkheid

Genetische aanleg speelt een grote rol bij het ontstaan van deze aandoening. Als spataderen in je familie voorkomen, heb je mogelijk een verhoogd risico om ze ook te ontwikkelen.

2. Leeftijd

Het risico op spataderen neemt toe met de leeftijd. Naarmate we ouder worden, kunnen de kleppen in onze aderen minder efficiënt werken, waardoor deze aandoening vaker voorkomen.

3. Geslacht

Vrouwen hebben over het algemeen een groter risico op spataderen dan mannen. Dit kan deels te wijten zijn aan hormonale schommelingen die de aderwanden kunnen verzwakken, zoals die tijdens de zwangerschap en de menopauze.

4. Zwangerschap

De druk die de groeiende baarmoeder uitoefent op de bekkenvaten kan het risico op spataderen bij zwangere vrouwen verhogen. Gelukkig verdwijnen dit na de bevalling vaak vanzelf.

5. Langdurig staan of zitten

Mensen die langdurig in dezelfde positie staan of zitten, lopen een groter risico. Dit komt omdat inactiviteit de bloedcirculatie kan belemmeren en de druk in de aderen kan verhogen.

Symptomen

Spataderen kunnen een scala aan symptomen veroorzaken, variërend van mild ongemak tot ernstige pijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Zwaar en vermoeid gevoel in de benen
  Mensen met spataderen klagen vaak over een zwaar en vermoeid gevoel in de benen, vooral na lang staan of lopen.
 • Pijn en krampen
  Spataderen kunnen gepaard gaan met pijnlijke krampen in de benen, vooral ’s nachts.
 • Jeuk en branderigheid
  Sommige patiënten ervaren jeuk en branderigheid rond de aangedane plekken.
 • Zwelling en ontsteking
  In ernstige gevallen kunnen spataderen leiden tot zwelling en ontsteking van het gebied rondom de aangetaste aderen.
 • Huidveranderingen
  Langdurige spataderen kunnen leiden tot huidveranderingen zoals verkleuring en verdikking van de huid rondom de aderen.

Behandelingen voor spataderen

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor spataderen, afhankelijk van de ernst en de symptomen van de aandoening. Enkele van de meest gangbare behandelingen zijn:

1. Compressietherapie

Compressiekousen zijn een niet-chirurgische behandelingsmethode die druk uitoefent op de benen om de bloedstroom te verbeteren en zwelling te verminderen.

2. Sclerotherapie

Bij sclerotherapie wordt een speciale vloeistof rechtstreeks in de spatader geïnjecteerd, wat leidt tot sluiting van de ader. Hierdoor verdwijnt de spatader na verloop van tijd.

3. Lasertherapie

Lasertherapie maakt gebruik van intense lichtstralen om de spataderen te verwijderen of te verminderen. Deze procedure is minder invasief dan chirurgische ingrepen.

4. Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn om ernstige spataderen te verwijderen. Een veelgebruikte chirurgische ingreep is het strippen van de spatader, waarbij de aangetaste ader wordt verwijderd.

5. Endoveneuze ablatie

Bij endoveneuze ablatie wordt een dunne katheter in de spatader ingebracht, gevolgd door het toedienen van hitte of laserenergie om de ader te sluiten.

Wat kun je zelf doen tegen spataderen?

Naast medische behandelingen zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om spataderen te voorkomen en te beheren:

Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of fietsen, kan de bloedcirculatie in de benen verbeteren en het risico op spataderen verminderen.

Vermijd langdurig staan of zitten

Als je een zittend beroep hebt, probeer dan regelmatig pauzes te nemen om op te staan en te bewegen. Als je veel moet staan, probeer dan af en toe te zitten en je benen te

laten rusten.

Draag compressiekousen

Het dragen van compressiekousen kan helpen de druk in de aderen te verminderen en de symptomen verlichten.

Houd je gewicht onder controle

Overgewicht kan het risico op spataderen vergroten. Door een gezond gewicht te behouden, kun je het risico verminderen.

Verhoog je benen

Als je last hebt van vermoeide benen, probeer dan je benen regelmatig omhoog te leggen om de bloedcirculatie te bevorderen.

Conclusie

Spataderen zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Hoewel ze meestal geen ernstig medisch probleem vormen, kunnen ze wel pijn en cosmetische zorgen veroorzaken. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en beschikbare behandelingen is essentieel voor degenen die met deze aandoening te maken hebben.

Daarnaast kunnen eenvoudige levensstijlaanpassingen zoals regelmatige lichaamsbeweging en het dragen van compressiekousen helpen bij het voorkomen en beheren van de klachten. Als je vermoedt dat je spataderen hebt of ernstige symptomen ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *