Tylotisch eczeem

0
Tylotisch eczeem

Als je last hebt van schilferende handen of voeten in combinatie met een droge huid is de kans groot dat je last hebt van tylotisch eczeem. Hier lees je alles over dit soort eczeem en wat je eraan kan doen.

Wat is tylotisch eczeem?

Deze vorm van eczeem wordt ook wel eczema hyperkeratoticum et rhagadiforme of ragadiform eczeem genoemd en is vooral te vinden bij mannen in de leeftijd tussen 40 en 60 jaar, maar komt wel zelden voor. Bij deze vorm van eczeem zie je een schilferende huid op handen of voeten met eelt en kloven op de palmen van de handen. De arts herkent deze soort eczeem meestal aan de uiterlijke kenmerken, soms is een allergieonderzoek nodig.

Symptomen

Dit chronische handeczeem of voeteczeem gaat gepaard met een verdikte huid van de handpalmen en met kloven op handen of voeten. In een eerder stadium is het mogelijk dat je last hebt gehad van blaasjes, maar die komen in deze fase niet meer voor. Een mengvorm van irritatief handeczeem en tylotisch eczeem komt vaak voor.

Oorzaken

Er wordt wel gedacht dat tylotisch eczeem de laatste fase is van irritatief contacteczeem of blaasjeseczeem. Bij deze vorm van eczeem treden blaasjes op die na een paar weken herstellen. Dit herstel gaat gepaard met schilfering van de huid en deze laatste fase vertoont dezelfde kenmerken als tylotisch eczeem. Ook uitdroging door irriterende stoffen of allergie kunnen mogelijke oorzaken zijn van dit type eczeem. Roken en een erfelijke aanleg kunnen ook een rol spelen.

Wat kun je zelf doen bij dit type eczeem?

Het is belangrijk dat je huid niet uitdroogt. Producten die je huid uitdrogen, zoals zeep, toiletartikelen en schoonmaakmiddelen dien je daarom zoveel mogelijk te vermijden. Zorg voor een goede weerstand, houd je huid schoon en probeer krabben te voorkomen.

Behandelingen

Tylotisch eczeem is moeilijk te behandelen. Vaak wordt gestart met vettende zalven en corticosteroïdzalven. Heeft dit te weinig effect dan kan ook lichttherapie worden toegepast. Soms is het nodig medicijnen te slikken. Daarnaast moet de huid, ook als de huidirritatie afneemt, blijvend worden ingesmeerd met vette zalf als onderhoudstherapie.

Prognose

Tylotisch eczeem is een hele hardnekkige vorm van hand- of voeteczeem. De behandeling is vaak langdurig. Bij deze vorm treedt ook na lange tijd van behandeling vaak geen verbetering op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *