Vitiligo
Wat is vitiligo?
Vitiligo is een niet- besmettelijke aandoening van de huid. Door het ontbreken van pigment in de huid, kleurt de huid (ook het haar in de vlekjes) wit. De vlekjes variëren in vorm en omvang. Meestal verschijnen de vlekjes in het aangezicht, voeten en handen (maar ook oksels, knieën en ellebogen).
De vlekjes kunnen jeuken of zelfs een branderig gevoel veroorzaken. Het komt voor bij alle leeftijden. Ongeveer 1% van de bevolking heeft de aandoening. Er bestaan verschillende vormen en een behandeling is mogelijk. Esthetisch kan het storen waardoor hulp van een psycholoog nodig kan zijn.
Oorzaak vitiligo
Bij mensen met deze huidaandoening werken de pigmentcellen in de huid niet goed. Het betreft een auto- immuunziekte: het afweersysteem valt de eigen pigmentcellen aan. Verder is de aandoening erfelijk.
Uitlokkende factoren
Zonnebrand en een beschadiging van de huid kunnen de aandoening uitlokken. Zeker wanneer de aandoening in de familie aanwezig is, moet je je goed beschermen tegen zonnebrand. Verder zouden stress, ziekte en zwangerschap verband kunnen houden met het ontstaan ervan.
Verschillende vormen van vitiligo
Er is de “gewone” vorm met de witte plekjes over het ganse lichaam. Daarnaast heb je de “segmentale” vorm waarbij één of meerdere plekjes ontstaan aan één zijde van het lichaam. Bij “universele” vitiligo verliest meer dan 80% van de huid zijn pigment. Bij de “focale” vorm zijn er één of meer plekjes die niet onder de “segmentale” vorm kunnen worden geplaatst.
Behandelingen
Aangezien de huidaandoening niet kan genezen, is het doel van een behandeling om (1) de vlekjes minder opvallend te maken, (2) het lichaam te stimuleren pigment te maken en/of (3) het pigmentverlies te beperken. Bescherm de vlekjes steeds goed tegen zonnebrand (hogere factor). Vraag raad want sommige crèmes kunnen de aandoening verergeren! Een behandeling bespreek je het best met je huidspecialist. Enkele methoden van behandeling zijn:
- een pigmenttransplantatie (wanneer de vitiligo stabiel is en gedurende een jaar niet meer uitbreidde)
- het gebruik van corticosteroïdencrème tegen pigmentafbraak
- lichttherapie met het oog op repigmentatie
- depigmentatietherapie: pigment wegnemen wanneer nog maar enkele plekjes met pigment over zijn
- camouflagetherapie: gericht op het verbergen van de witte vlekjes