Voetschimmel (Tinea pedis)

0
Voetschimmel (Tinea pedis)

Jeuk tussen de tenen, rode vlekken, kloofjes en/of witte schilfers? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van voetschimmel. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem of tinea pedis genoemd. Deze huidaandoening is erg vervelend, maar gelukkig wel goed te behandelen.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een schimmelinfectie en dus geen eczeem. Meestal manifesteert het zich op plekken waar de huid beschadigd is, die vochtig zijn en niet goed geventileerd kunnen worden. De ruimte tussen de tenen (en dan vaak tussen de kleine en aanliggende tenen) is een veel voorkomende plaats waar voetschimmel zich kan manifesteren.
Circa 10 procent (10%) van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van deze huidaandoening. Voetschimmel wordt ook wel ‘Zwemmerseczeem’ of ‘Tinea pedis’ genoemd.

Oorzaak

Waar je ook komt en wat je ook doet, het is onvermijdelijk dat je in aanraking komt met schimmels. In de meeste gevallen merk je daar niets van. De huid is sterk genoeg en houdt de schimmel buiten. Als de huid echter minder dik is, krijgt een schimmel een kans om binnen te dringen. Tinea pedis is een schimmelinfectie en besmettelijk. Afvallende huidschilfers zijn een nieuwe besmettingsbron.

Zwemmerseczeem

Beruchte plaatsen waar je geïnfecteerd kan worden zijn zwembaden, sauna’s, doucheruimtes en kleedkamers. Daarom wordt deze huidaandoening ook vaak zwemmerseczeem genoemd.

Behandelingen

Je hoeft niet altijd naar de huisarts, want je kunt zelf ook veel doen. Bij de (online) drogist kun je antischimmelzalven en -crèmes kopen.

Producten bij voetschimmel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *