Waterpokken op rug en gezicht bij een baby

Waterpokken op rug en gezicht bij een baby

Bijna iedereen heeft als kind waterpokken gehad. In Nederland raken de meeste kinderen in de winter besmet. Het is een onschuldig, maar zeer besmettelijk virus, waarbij jeukende blaasjes op de huid verschijnen. Volwassenen krijgen alleen waterpokken als zij het als kind niet hebben gehad. Er is doorgaans geen behandeling nodig. Het is een kwestie van rustig ‘uitzieken’.

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke virus-infectieziekte, waarbij er over het hele lichaam eerst rode vlekjes verschijnen. Deze vlekjes veranderen in blaasjes gevuld met vocht. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Het wordt een kinderziekte genoemd, omdat bijna alle kinderen onder de twaalf jaar de ziekte krijgt. De incubatietijd begint al twee dagen voordat er rode vlekjes te zien zijn en duurt totdat de blaasjes zijn ingedroogd (droge korstjes).

Symptomen

Wanneer kinderen waterpokken hebben, lijken ze meestal eerst wat grieperig of vermoeid. Ze krijgen daarbij vaak keelpijn en wat koorts. In deze fase zijn ze al besmettelijk. Het eerste zichtbare symptoom zijn de rode vlekjes op de huid. Deze vlekjes worden blaasjes, waarin vocht zit. Jeuk is een ander symptoom. Het is een uitdaging om niet aan de blaasjes te krabben. Binnen een week drogen de blaasjes in en worden het korstjes. Deze korstjes laten soms een wit vlekje achter alsof er een litteken is gevormd, maar ook zo’n wit vlekje trekt (meestal) vanzelf weer weg.

Oorzaak

Het varicella-zostervirus veroorzaakt waterpokken. De verspreiding van het besmettelijke virus gebeurt door contact met de kapotte blaasjes op de huid en door het inademen van de virusdeeltjes via de lucht.

Waterpokken bij volwassenen

Gezonde volwassenen zijn vaak wat zieker en herstellen langzamer van het virus dan kinderen, maar ook voor hen vormt het virus verder geen gevaar. Zwangere vrouwen die nooit waterpokken hebben gehad, hebben hiertegen geen immuniteit opgebouwd. Als zij aan het einde van hun zwangerschap het virus krijgen, moeten ze worden opgenomen in het ziekenhuis. De ongeboren baby kan in de baarmoeder besmet worden, maar ook vlak na de geboorte. De baby moet daarom binnen 72 uur behandeld worden.

Wat kun je zelf doen?

Als er tijdens het ziekteproces koorts optreedt, kan er eventueel een koortsverlagend middel ingenomen worden. Bij (online)drogisterijen zijn ook middeltjes te koop die de jeuk verminderen. Verder gaat het vooral om hygiëne: nagels kort houden (i.v.m. krabben) en vaak handen wassen.

Behandeling

Er bestaat weliswaar een vaccin tegen het virus, maar deze wordt niet standaard gegeven in Nederland. Antibioticum heeft bij een infectie geen zin. Na één, hooguit twee weken, zullen alle symptomen van de waterpokken verdwenen zijn. Dat gaat (meestal) vanzelf, daar hoeft u niets voor te doen. Bij twijfel schakelt u natuurlijk een arts in.

Prognose

Wanneer een kind waterpokken heeft gehad, dan zal het voor altijd immuun zijn. Het virus blijft aanwezig in het menselijk lichaam en kan reactief worden. Het reactiveren kan op latere leeftijd resulteren in gordelroos.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *