Wolvet allergie

Je huid: op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een omhulsel van je lichaam. Maar de functie van het grootste, menselijke orgaan gaat verder dan dat. Je huid heeft namelijk ook een belangrijke, beschermende taak voor je lichaam. Ze vormt de eerste verdediging tegen schadelijke stoffen en invloeden van buitenaf. Dit speelt een grote rol bij een wolvet allergie.

De bovenste laag van je huid, de opperhuid of huidbarrière, zorgt ervoor dat bacteriën en allergenen je lichaam niet kunnen binnendringen en dat vocht uit je huid niet naar buiten kan. Wanneer deze barrièrefunctie verstoord is, zoals bij eczeem, staat je huid als het ware open. Ze verliest meer vocht en schadelijke stoffen, zoals allergenen, kunnen makkelijker binnendringen. Deze stoffen kunnen vervolgens een allergische reactie van je immuunsysteem uitlokken en ontstekingen in de huid veroorzaken. Wanneer zo’n stof na huidcontact een allergische reactie veroorzaakt, kan er allergisch contacteczeem ontstaan en zo ontstaat een wolvet allergie.

Wat is Wolvet?

Wolvet is afkomstig van schapenwol en een allergeen dat de oorzaak kan zijn van een wolvet allergie. Schapen hebben talgkliertjes die een gelige talg produceren. Deze kleine bolletjes beschermen hen tegen weersinvloeden. Na het scheren wordt de schapenwol gewassen en worden de bolletjes losgemaakt. Nadat het water verdampt is, blijft er een gelige, wasachtige substantie achter: wolvet of lanoline. Wolvet bestaat geheel uit het vet van de schapenvacht. Lanoline is vaak een mengsel van wolvet met een ander ingrediënt.

Wolalcoholen

Wolvet bestaat uit wolalcoholen, vetalcoholen en vetzuren. Van deze drie bestanddelen zijn wolalcoholen het vaakst verwerkt in cosmeticaproducten, therapeutische zalven, huishoudelijke en industriële producten. Ze zijn tevens de belangrijkste allergenen uit wolvet. Vooral wanneer de huid al beschadigd is, kan langdurige blootstelling aan deze alcoholen leiden tot allergisch contacteczeem en dus een wolvet allergie.

Producten

Het vette karakter en de emulgerende, verzachtende en hydraterende eigenschappen van wolalcoholen maakt ze geschikt voor toepassing in uiteenlopende producten. Zo komen ze veel voor in cosmetica en verzorgingsproducten. Daarnaast zitten ze vaak in farmaceutische zalven en crèmes, zoals Eucerin, cetomacrogolcrème en lanettecrème en worden ze toegepast in een groot aantal huishoudelijke en industriële producten.

Allergisch contacteczeem

Bij contacteczeem krijg je huiduitslag na contact met bepaalde stoffen. Er zijn twee soorten: allergisch en irritatief contacteczeem. Soms komen ze tegelijk voor. Wanneer een allergeen je huid binnendringt, wordt dit door je immuunsysteem herkend. Het reageert hierop met een ontstekingsreactie. Is je huid al beschadigd, dan kan er een allergie ontstaan. Deze ontstaat niet meteen, maar nadat je huid een tijd in contact is geweest met een bepaalde stof. De ontwikkeling van een allergie duurt enkele weken tot jaren en blijft meestal levenslang bestaan.

Symptomen

Allergisch contacteczeem ontstaat op de plek waar de stof in aanraking is geweest met je huid. Je krijgt bobbeltjes, blaasjes en schilfers, je huid wordt rood en jeukt. Soms lekken de blaasjes en wordt de huid nat.

Behandelingen

Bij contacteczeem door een wolvet allergie kun je producten met wolvet het beste vermijden. Dit is niet eenvoudig, omdat het in zoveel verschillende producten voorkomt. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst van producten. Informeer ook je apotheker, zodat je geen producten krijgt met lanoline. Ten slotte kan deze vorm van eczeem behandeld worden met hormoonzalf (corticosteroïden), uv-lichttherapie of bij uitgebreid en ernstig eczeem (kortdurend) met prednison.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *