gezonde huid vs huid met wrat

Iedereen heeft er wel eens last van gehad of heeft er nog steeds last van: wratten. De aandoening ontstaat vaak op de handen en de voeten, maar ook op andere delen van het lichaam kunnen ze terug te vinden zijn.

Vooral als je ze op een zichtbare plek hebt, wil je er graag snel vanaf. Ze worden dikwijls als onhygiënisch gezien, maar hygiëne hoeft niet de oorzaak te zijn.

Wat zijn wratten?

Een wrat is een gezwelletje dat op de huid groeit. Deze gezwelletjes zijn normaliter goedaardig, maar kunnen als hinderlijk ervaren worden omdat ze vaak voorkomen op handen en voeten. De oorzaak is in de meeste gevallen het ‘humaan papillomavirus‘. Dit is een infectie op de huid, waardoor huidcellen sneller dan normaal delen en de hoornlaag, de buitenste huidlaag, dikker en harder wordt.

Verschillende soorten wratten


Normale wratten

Deze vorm komt vooral op handen en voeten voor. Meestal is het niet één wrat, maar zijn het er meerdere bij elkaar. Vooral kinderen hebben vaak last van deze aandoening omdat het besmettelijk kan zijn.

Het virus kan zich gemakkelijk verspreiden door lichamelijk contact of via de deurkruk en nagelbijten en of krabben verhoogd het risico op verspreiding.

Behandelen kan door de besmette plekken aan te stippen met middelen die je bij de (online)drogist kunt kopen. Bij hardnekkige terugkeer is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Waterwratjes

Waterwratjes worden door het ‘molluscum contagiosum virus‘ veroorzaakt. Dit is een soort van pokkenvirus en komt veel voor bij jonge kinderen. Waterwratten zijn behoorlijk besmettelijk.

Waterwratten zijn kleine gladde bultjes die gevuld zijn met vocht. In principe zullen waterwratjes uit zichzelf genezen, maar belangrijk is het dat kinderen zo weinig mogelijk krabben. Een behandeling met crème kan jeuk verminderen.

Genitale wratten

Deze bultjes hebben een bloemkoolachtig oppervlak en bevinden zich in de genitale zones, zoals de anus en geslachtsdelen. Het is een seksueel overdraagbare ziekte, dus is het besmettelijk bij intiem lichamelijk contact.

Een effectieve behandeling bestaat hier niet voor en ze zullen ook vaak vanzelf verdwijnen, al kan dit wel een tijdje duren. Wel kan een arts een crème voorschrijven of bij ernstige gevallen antibiotica.

Steelwratjes

Steelwratjes zijn kleine, zachte bultjes die met een soort steeltje op de huid zitten. Meestal zijn ze huidkleurig of iets donkerder. Ze zijn zeker niet gevaarlijk, maar ze kunnen net zoals gewone wratten, in de weg zitten en ontsierend zijn.

Soms gaat het om één enkel steelwratje, maar het kunnen er ook tientallen zijn. Iedereen kan ze krijgen, maar met het ouder worden neemt de kan wel wat toe. Onder invloed van zwangerschapshormonen neemt de kans op dit soort wratjes ook toe.

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn kleine bultjes of vlekjes op de huid die een ander pigment hebben dan de huid zelf. Er zijn twee soorten ouderdomswratten; stukkokeratosen en dermatosis papulosa nigra. Ook zijn er verschillende behandelingen mogelijk, afschrapen, bevriezen of wegsnijden.

Wat kun je zelf doen bij wratten?

Omdat sommige vormen besmettelijk kunnen zijn, is het belangrijk om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Bij een drogist kun je middelen kopen met salicylzuur en hiermee de plekken aanstippen. Deze middelen weken de bovenste laag van de huis los.

Behandelingen

Normaliter zal het virus vanzelf weer het lichaam verlaten en verdwijnen de bultjes. Als producten uit de drogist ook niet helpen en je blijft voortdurend last houden, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan de bultjes wegsnijden, wegbranden of bevriezen.

Producten bij wratten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *