Zonneallergie

Zonneallergie; heb je last van je huid nadat je een tijdje in de zon hebt doorgebracht? Dan kan het zijn dat je last hebt van zonneallergie.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een huidaandoening waarbij er een allergische reactie van de huid op zonlicht ontstaat. De huid waar zonlicht op is gekomen kan gaan jeuken en een rode uitslag krijgen. Het komt vaak in de lente voor en treft gemiddeld één op de tien mensen.

Symptomen zonneallergie

Een zonneallergie uit zich voornamelijk op de huid. De huid wordt rood, gaat jeuken en er kunnen blaasjes vormen. Deze reactie verschijnt meestal een paar uur na blootstelling aan de zon, enkel op de delen van de huid zie zijn blootgesteld aan het zonlicht.

Hoe ontstaat het?

Zonneallergie is een reactie van de huid op UV-A licht. Hierbij reageert de huid op het licht van de zon, met blaasvorming en een rode jeukende huid. Het ontstaat meestal doordat de huid ineens een (te) lange blootstelling heeft aan zonlicht, na bijvoorbeeld een periode zonder veel tijd in de zon. Daarnaast kan het ook optreden door een combinatie van medicijngebruik en blootstelling aan de zon.

Behandeling

Een allergische reactie op de zon is gelukkig vrij onschuldig. De klachten verdwijnen vaak na een paar dagen vanzelf. Het is dus niet direct nodig om de uitslag te behandelen, maar het kan wel verlichting geven. Het is wel verstandig om uit de zon te blijven tot de uitslag is verdwenen. Probeer ook niet te krabben aan de huid, dit kan de huid flink beschadigen. Er zijn verschillende middeltjes op de markt om de huid enigszins te verdoven en koelen, zodat de jeuk minder ernstig zal voelen. Verder op deze pagina vind je een overzicht van producten die de klachten van zonneallergie kunnen verlichten.

Mocht je naast de uitslag ook koorts krijgen, of wordt de uitslag alleen maar erger, dan is het verstandig contact op te nemen met een huisarts.

Zonneallergie voorkomen

Je kan een allergische reactie voorkomen door voorzichtig om te gaan met zonlicht. Laat je huid langzaam wennen aan de blootstelling aan zonlicht, vooral in de lente wanneer de zon weer vaker tevoorschijn komt. Smeer je huid regelmatig in met een goede zonnebrandcrème en kies er eventueel voor om de huid af te dekken met kleding of een hoofddeksel. Het is daarnaast verstandig om midden op de dag, wanneer het zonlicht het sterkste is, volledig uit de zon te blijven.

Producten bij zonneallergie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *